Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα: Ιστορία, Σύγχρονη Κατάσταση και Προοπτικές (Fish Farming in Greece: History, Challenges, and Sustainable Solutions)

Η ιχθυοκαλλιέργεια – δηλαδή η εκτροφή ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών σε ελεγχόμενο περιβάλλον – αποτελεί σήμερα έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Στην Ελλάδα, η υδατοκαλλιέργεια έχει εξέχουσα θέση στην οικονομία, ενώ διεθνώς καλύπτει πλέον πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης θαλασσινών  seafoodsource.com

Το παρόν άρθρο εξετάζει την εξέλιξη της ιχθυοκαλλιέργειας μέσα στον χρόνο, την σύγχρονη εικόνα της βιομηχανίας, καθώς και τα αμφιλεγόμενα ζητήματα που έχουν προκύψει – από περιβαλλοντικές επιπτώσεις και σκάνδαλα, έως τη χρήση χημικών και τις ανησυχίες για την υγεία. Παράλληλα, παρέχονται συμβουλές για τους καταναλωτές σχετικά με την επιλογή ασφαλών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και παρουσιάζονται βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, συνοδευόμενες από αξιόπιστες πηγές για μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη ενημέρωση.

Norway Fishfarms

Ιστορική Αναδρομή

Η ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να φαίνεται ως σύγχρονη πρακτική, όμως οι ρίζες της εντοπίζονται βαθιά στην αρχαιότητα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι από την αρχαία εποχή διάφοροι λαοί εκτρέφανε θαλάσσιους οργανισμούς για τροφή. Μια πρώτη μορφή παράκτιας ιχθυοκαλλιέργειας θεωρείται η καλλιέργεια οστρακοειδών από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους aliamvra.gr

Στον ελλαδικό χώρο αναφέρονται οργανωμένες «φάρμες» οστρακοειδών ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν και εκτροφή θαλάσσιων ψαριών – όπως η τσιπούρα – που θεωρούνταν εκλεκτή λιχουδιά στην εποχή τους aliamvra.gr

Για παράδειγμα, ιστορικές πηγές σημειώνουν ότι Ρωμαίοι αριστοκράτες διατηρούσαν ιχθυοτροφία σε παράκτιες λιμνοθάλασσες, ώστε να έχουν πάντα διαθέσιμα φρέσκα ψάρια.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι πρακτικές αυτές φαίνεται πως εγκαταλείφθηκαν, για να κάνουν την επανεμφάνισή τους αργότερα στον Μεσαίωνα. Η σύγχρονη ιχθυοκαλλιέργεια άρχισε να αναπτύσσεται πιο ουσιαστικά τον 20ό αιώνα, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης (π.χ. τεχνικές επώασης αυγών ψαριών σε εκκολαπτήρια) και την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων. Από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα, η παγκόσμια παραγωγή ψαριών εκτροφής γνώρισε εκρηκτική άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, η υδατοκαλλιέργεια εξελίχθηκε από μια συμπληρωματική δραστηριότητα σε βασικό πυλώνα της προμήθειας θαλασσινών παγκοσμίως. Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή από υδατοκαλλιέργειες έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ – το 2022 σημειώθηκε παραγωγή 130,9 εκατομμυρίων τόνων υδρόβιων οργανισμών από εκτροφή, ποσότητα που υπερβαίνει το 50% της συνολικής παραγωγής ψαριών και θαλασσινών seafoodsource.com

Με άλλα λόγια, για πρώτη φορά στην ιστορία, τα εκτρεφόμενα ψάρια ξεπερνούν σε όγκο τα αλιευόμενα από τη θάλασσα, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ανθρώπινη διατροφή.

Σύγχρονη Κατάσταση της Ιχθυοκαλλιέργειας

Στη σημερινή εποχή, η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί έναν παγκόσμιο κλάδο τεράστιας οικονομικής σημασίας. Πολλές χώρες επενδύουν σε αυτόν τον τομέα, με την Ασία να ηγείται συντριπτικά της παραγωγής – ειδικά η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός ψαριών εκτροφής διεθνώς. Στην Ευρώπη, η Νορβηγία ξεχωρίζει ως κορυφαία δύναμη, ιδιαίτερα στην εκτροφή σολομού, με ετήσιες εξαγωγές σολομού εκτροφής γύρω στους 1,2 εκατομμύρια τόνους​  eleftherostypos.gr

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία επίσης διατηρούν σημαντικές μονάδες υδατοκαλλιέργειας (από σολομό και πέστροφα μέχρι μύδια και στρείδια). Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα ξεχωρίζει ως πρωταγωνιστής – τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε πρώτη στην ΕΕ σε παραγωγή ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας​ liberal.gr

Ειδικότερα, η χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπούρας και λαβρακίου στην Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται δεύτερη στη Μεσόγειο μετά την Τουρκία​.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της έκτασης του κλάδου στην Ελλάδα: Το 2023 η ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου έφτασε τους ~121.000 τόνους, αξίας περί τα 697 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομία, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας και απασχολώντας άμεσα ή έμμεσα περίπου 12.000 εργαζόμενους​.

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ποιοτική, με τα προϊόντα της (κυρίως φρέσκια τσιπούρα και λαβράκι) να εξάγονται σε πάνω από 30 χώρες – μάλιστα περίπου το 80-85% της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό​.businessvoice.gr

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρα από την ευρεία εκτροφή ειδών όπως ο σολομός Ατλαντικού (Νορβηγία, Χιλή, Σκωτία), η τιλάπια (Κίνα, Αίγυπτος), ο κυπρίνος (Κίνα, Ινδία) και οι γαρίδες/καραβίδες (Νοτιοανατολική Ασία, Λατινική Αμερική) αποτελούν βασικά προϊόντα υδατοκαλλιέργειας. Συνολικά, η υδατοκαλλιέργεια θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις στο συνεχώς αυξανόμενο επισιτιστικό πρόβλημα, παρέχοντας φτηνό και θρεπτικό πρωτεϊνούχο τρόφιμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει Νορβηγός αξιωματούχος, «η βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας παράγει τρόφιμα που είναι πραγματικά σημαντικά για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και στόχος είναι να μπορέσουμε να τα παράγουμε με βιώσιμο τρόπο στο μέλλον» eleftherostypos.gr 

Πράγματι, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας έχουν υψηλή διατροφική αξία (πρωτεΐνη, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κ.ά.) και συχνά διατίθενται σε πιο προσιτές τιμές σε σχέση με τα άγρια αλιεύματα​. imbbc.hcmr.gr

Ωστόσο, παρά τα οφέλη, η ραγδαία επέκταση της εντατικής υδατοκαλλιέργειας έχει εγείρει σοβαρά ζητήματα και προκλήσεις.

Σκάνδαλα και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Cleaning Fish farm

Η ταχεία ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών δεν έχει γίνει χωρίς κόστος. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως αρκετές υποθέσεις και ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ορισμένες αμφιλεγόμενες πρακτικές στον κλάδο – τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας είναι η υπόθεση του ιχθυολόγου Χρήστου Λοβέρδου Στελακάτου. Ο Στελακάτος, επί σειρά ετών εργαζόμενος σε εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών, προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών στις μονάδες εκτροφής όπου εργαζόταν. katiousa.gr

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι γινόταν εκτεταμένη χρήση φορμόλης (διάλυμα φορμαλδεΰδης) – μιας καρκινογόνου ουσίας – για την αντιμετώπιση παρασίτων στα ψάρια. Παράλληλα, έφερε στη δημοσιότητα και άλλες προβληματικές πρακτικές της εταιρείας (όπως ρίψη αποβλήτων). Οι αποκαλύψεις αυτές τον έφεραν αντιμέτωπο με μηνύσεις και δικαστικές διώξεις από την εν λόγω εταιρεία, η οποία μάλιστα αξίωσε τεράστιες αποζημιώσεις για «συκοφαντική δυσφήμιση»lifo.gr.

Ωστόσο, μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη και κινητοποιήσεις υποστήριξης, ο Λοβέρδος Στελακάτος τελικά αθωώθηκε το 2020 από το δικαστήριο, δικαιώνοντας τις καταγγελίες του. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και άνοιξε τη συζήτηση στην Ελλάδα για τις συνθήκες στις μονάδες ιχθυοτροφείων, τη χρήση χημικών και την ανάγκη αυστηρότερου ελέγχου.

Σε διεθνές επίπεδο, ντοκιμαντέρ και έρευνες έχουν αναδείξει σκοτεινές πτυχές της εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδίως όσον αφορά την εκτροφή σολομού σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Τασμανία (Αυστραλία). Για παράδειγμα, σειρά ανεξάρτητων ταινιών – όπως τα “Toxic Tsunami” και “The Heart of the Island” – αποκάλυψαν τις βλαβερές συνέπειες των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών στην Τασμανία, τεκμηριώνοντας σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. argolikeseidhseis.gr

Οι δημιουργοί των ταινιών αυτών, Mike Sampey και Kirsten Bacon, κατέγραψαν την υποβάθμιση παρθένων παράκτιων περιοχών της Τασμανίας λόγω της επέκτασης μεγάλων μονάδων σολομοκαλλιέργειας, αλλά και τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών (π.χ. στο νησί Flinders) να εμποδίσουν αυτήν την επέκταση.

Με όπλο την κάμερα, οι ακτιβιστές αυτοί ανέδειξαν την «κρυφή αλήθεια» – εικόνες από ιχθυοτροφεία που δείχνουν υπερπυκνές δεξαμενές με άρρωστα ψάρια, ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ακόμα και μετατροπή περιοχών του βυθού σε «νεκρές ζώνες» χωρίς ζωή λόγω των αποβλήτων.tovima.gr

Αντίστοιχα, στη Νορβηγία – την πατρίδα του σολομού εκτροφής – οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αυξάνονται. Οι επιπτώσεις των τεράστιων ανοικτών ιχθυοτροφείων σολομού στα φυσικά οικοσυστήματα έχουν τεκμηριωθεί από επιστήμονες και αρχές. Ο άγριος σολομός του Ατλαντικού στη Νορβηγία βρίσκεται πλέον «υπό υπαρξιακή απειλή», καθώς ο πληθυσμός του έχει μειωθεί δραματικά (από πάνω από 1.000.000 άτομα στη δεκαετία του 1980 σε περίπου 500.000 σήμερα). eleftherostypos.gr

Αιτίες είναι η κλιματική κρίση αλλά και τα θαλάσσια παράσιτα (ψείρες του σολομού) που πολλαπλασιάζονται στα ιχθυοτροφεία και εξαπλώνονται στους άγριους πληθυσμούς

Επιπλέον, συμβαίνουν συχνά αποδράσεις εκτρεφόμενων σολομών από τα δίχτυα, με αποτέλεσμα αυτοί να διασταυρώνονται με τους άγριους σολομούς και να δημιουργούν υβρίδια, αλλοιώνοντας το γονιδίωμα των αυτοχθόνων ειδών.

Νορβηγικές εφημερίδες και ντοκιμαντέρ έχουν προειδοποιήσει ότι ο συνδυασμός των παρασίτων, των αποβλήτων και των γενετικών επιμειξιών αποτελεί σοβαρή απειλή για τα οικοσυστήματα των φιόρδ. Ακόμη και οι ίδιες οι αρχές παραδέχονται ότι ο αντίκτυπος της υδατοκαλλιέργειας «είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να αντέξει η φύση».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αντί για απαγόρευση των επίμαχων πρακτικών, δίνεται έμφαση στην αναζήτηση λύσεων ώστε η παραγωγή να γίνει πιο βιώσιμη.

Γενικότερα, οι βασικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εντατικών ιχθυοκαλλιεργειών συνοψίζονται ως εξής: συσσώρευση αποβλήτων (περιττώματα ψαριών, υπολείμματα τροφών) που ρυπαίνουν το νερό και κατακάθονται στον βυθό προκαλώντας ευτροφισμό και ζώνες χωρίς οξυγόνο, διαφυγή εκτρεφόμενων ατόμων που απειλούν τη βιοποικιλότητα (ανταγωνισμός με άγρια είδη ή διασταύρωση μαζί τους), και εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων από τα πυκνοκατοικημένα κλουβιά προς τους άγριους πληθυσμούς.

Επιπλέον, η ίδια η ευζωία των εκτρεφόμενων ψαριών τίθεται υπό αμφισβήτηση: υψηλές πυκνότητες, στρες, τραυματισμοί και ασθένειες είναι συχνά φαινόμενα, εγείροντας ζητήματα ηθικής για την καλή μεταχείριση των ζώων. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη κοινωνική πίεση για μεταρρυθμίσεις και αυστηρότερους κανονισμούς στον κλάδο.

Χημικές Ουσίες και Επιπτώσεις

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα γύρω από την ιχθυοκαλλιέργεια είναι η χρήση χημικών ουσιών στις μονάδες εκτροφής και οι πιθανές επιπτώσεις τους τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Στις εντατικές καλλιέργειες ψαριών χρησιμοποιούνται διάφορες ουσίες – από φάρμακα και αντιβιοτικά, μέχρι απολυμαντικά, παρασιτοκτόνα και χρωστικές τροφών. Αν και πολλές από αυτές είναι απαραίτητες για την πρόληψη ή αντιμετώπιση ασθενειών στα εκτρεφόμενα ψάρια, η υπερβολική ή λανθασμένη χρήση τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Αντιβιοτικά: Σε ορισμένες χώρες, στο παρελθόν γινόταν αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών για την πρόληψη ασθενειών στα ψάρια. Αυτό παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σε νέες βιομηχανίες σολομού, όπως στη Χιλή, όπου οι εκτρεφόμενοι σολομοί κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες αντιβιοτικών σε σύγκριση με άλλες περιοχές (πολύ περισσότερο από ό,τι στη Νορβηγία ή τον Καναδά). e-prologos.gr

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στα ιχθυοτροφεία εγκυμονεί κινδύνους: ευνοεί την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων (μικρόβια που δεν επηρεάζονται πλέον από τα φάρμακα), μολύνει το υδάτινο περιβάλλον με υπολείμματα φαρμάκων και μπορεί να οδηγήσει σε κατάλοιπα στο τελικό τρόφιμο αν δεν τηρηθούν σωστά οι χρόνοι αναμονής. Οι κυριότερες κατηγορίες κατά της βιομηχανίας σολομού, π.χ., περιλαμβάνουν ακριβώς την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, την υποβάθμιση του βυθού και την εξολόθρευση της τοπικής θαλάσσιας πανίδας λόγω ρύπανσης.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, οι κανόνες είναι αυστηροί: τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητα (όχι προληπτικά) και υπό κτηνιατρική επίβλεψη, ενώ τα ψάρια δεν μπορούν να διατεθούν αν δεν έχει περάσει χρονικό διάστημα που εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν κατάλοιπα φαρμάκων στη σάρκα τους. Μάλιστα, σε πολλές εκτροφές σολομού στη Νορβηγία και αλλού, η χρήση αντιβιοτικών έχει μειωθεί δραστικά χάρη στα εμβόλια που προστατεύουν τα ψάρια από κοινές ασθένειες. Όπως σημειώνει ο Δρ. Κ. Μυλωνάς (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας), στα εκτρεφόμενα ψάρια που τηρούν τις σωστές προδιαγραφές υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου χρήση αντιβιοτικών, χωρίς ανιχνεύσιμα κατάλοιπα στο τρόφιμο. imbbc.hcmr.gr

Απολυμαντικά και παρασιτοκτόνα: Ένα παράδειγμα είναι η φορμόλη (φορμαλδεΰδη), που χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό/παρασιτοκτόνο σε κάποιες μονάδες – όπως κατήγγειλε και ο Στελακάτος στην ελληνική περίπτωση. lifo.gr

Η φορμαλδεΰδη είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση παρασίτων, αλλά είναι ταξινομημένη ως καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο. Η αλόγιστη χρήση της, πέρα από την έκθεση των εργαζομένων, μπορεί να αφήσει κατάλοιπα στα νερά και στα ίδια τα ψάρια. Άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται διεθνώς είναι τα εντομοκτόνα/ακαρεοκτόνα για τις θαλάσσιες ψείρες του σολομού (sea lice).

Στη Σκωτία, τον Καναδά και αλλού, οι ιχθυοκαλλιεργητές σολομού έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπως το Azamethiphos ή Deltamethrin για την αποπαρασίτωση των ψαριών, ώστε να πέσουν οι ψείρες. Αυτά όμως τα παρασιτοκτόνα όταν διαφεύγουν στο περιβάλλον μπορούν να βλάψουν μη-στόχους οργανισμούς – π.χ. μικρούς καρκινοειδείς, γαρίδες, αστακούς – και να διαταράξουν τα οικοσυστήματα. sciencedirect.com

Όπως περιγράφεται γλαφυρά, παρατηρείται μια «κούρσα χημικών εξοπλισμών στις θάλασσες» ενάντια στις ψείρες, καθώς τα παράσιτα αναπτύσσουν σταδιακά ανθεκτικότητα και οι παραγωγοί καταφεύγουν σε ισχυρότερα μέσα.cornucopia.org

Σήμερα γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης των χημικών αυτών με εναλλακτικές μεθόδους (όπως βιολογικός έλεγχος με ψάρια-καθαριστές ή μηχανικά «λουτρά» ζεστού νερού), όμως το ζήτημα παραμένει.

Βαρέα μέταλλα και ρύποι: Ένα πλεονέκτημα των εκτρεφόμενων ψαριών είναι ότι ζουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου το νερό και οι τροφές τους μπορούν να ελεγχθούν για τοξίνες και βαρέα μέταλλα imbbc.hcmr.gr

Αντίθετα, τα άγρια ψάρια ενδέχεται να εκτεθούν σε ρυπογόνες πηγές (π.χ. υδράργυρο, διοξίνες, πλαστικά) χωρίς αυτό να ελέγχεται εύκολα.

Πράγματι, οι τροφές των ψαριών υδατοκαλλιέργειας πλέον ελέγχονται συστηματικά: παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και είναι ελεγμένες ώστε να μην περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα βαρέων μετάλλων. changeeat.com.cy

Αυτό σημαίνει ότι ένα ψάρι ιχθυοτροφείου είναι λιγότερο πιθανό να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο ή άλλα βαρέα μέταλλα, σε σύγκριση με ένα άγριο μεγάλο ψάρι (π.χ. τόνο ή ξιφία). Ωστόσο, έχουν υπάρξει ανησυχίες για την παρουσία ορισμένων επίμονων οργανικών ρύπων (όπως PCB, διοξίνες) σε λιπαρά εκτρεφόμενα ψάρια, λόγω της χρήσης ιχθυαλεύρων/ιχθυελαίων στις τροφές. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μελέτες είχαν δείξει αυξημένες συγκεντρώσεις τέτοιων ουσιών σε σολομούς ιχθυοκαλλιέργειας, γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση των συνθέσεων ζωοτροφών (περισσότερα φυτικά συστατικά, λιγότερα αλεύρα άγριων ψαριών). newmoney.gr

Σήμερα, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θέτουν αυστηρά όρια για τους ρύπους στα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ οι παραγωγοί προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι τροφές είναι GMO-free και χωρίς ανεπιθύμητα κατάλοιπα.changeeat.com.cy

Συνοψίζοντας, οι χημικές ουσίες αποτελούν δίκοπο μαχαίρι: αφενός συμβάλλουν στην υγεία και ανάπτυξη των εκτρεφόμενων ψαριών, αφετέρου η κατάχρησή τους μπορεί να ρυπάνει το περιβάλλον και να φτάσει έως το πιάτο του καταναλωτή. Είναι λοιπόν κρίσιμο να εφαρμόζονται αυστηρές πρακτικές ορθολογικής χρήσης (βιοασφάλεια, εμβολιασμοί αντί προληπτικών αντιβιοτικών, στοχευμένες παρεμβάσεις αντί γενικευμένων) και οι παραγωγοί να τηρούν τα πρωτόκολλα ποιότητας. Στην ΕΕ, οι καταναλωτές μπορούν να αισθάνονται σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς ότι τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας που φτάνουν στην αγορά έχουν περάσει από πολλαπλούς ελέγχους και είναι απαλλαγμένα από επιβλαβή κατάλοιπα.

Παρόλα αυτά, η εγρήγορση είναι απαραίτητη, ειδικά για εισαγόμενα προϊόντα από χώρες με ενδεχομένως χαλαρότερο έλεγχο.

Επιλογή Ασφαλών Ψαριών για τον Καταναλωτή

Για να κάνει ο καταναλωτής ασφαλείς επιλογές, ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Προέλευση και Είδος: Ελέγξτε την ετικέτα για τη χώρα προέλευσης και το είδος του ψαριού. Στην ΕΕ, οι ετικέτες υποδεικνύουν αν το προϊόν είναι εκτροφής ή άγριο.
  • Πιστοποιήσεις Βιωσιμότητας: Αναζητήστε πιστοποιήσεις όπως ASC, BAP ή βιολογικά σήματα που εγγυώνται τη συμμόρφωση με αυστηρά πρότυπα.
  • Εμφάνιση και Φρεσκάδα: Ελέγξτε τα χαρακτηριστικά του ψαριού (λαμπερά μάτια, κόκκινα βράγχια, σφριγηλό δέρμα) και προτιμήστε φρέσκα προϊόντα.
  • Πληροφορίες από τον Πωλητή: Ρωτήστε για την προέλευση και τη διαδικασία εκτροφής του ψαριού. Ένας αξιόπιστος πωλητής θα μπορεί να σας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Βιώσιμες Εναλλακτικές και Καινοτομίες

Η στροφή προς βιώσιμες πρακτικές είναι αναγκαία για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της ιχθυοκαλλιέργειας. Μερικές από τις πιο υποσχόμενες προσεγγίσεις είναι:

  • Ιχθυοκαλλιέργειες σε Ξηρά: Τα κλειστά συστήματα (RAS) επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο του νερού και τη συλλογή των αποβλήτων χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον.
  • Πολυτροφική Υδατοκαλλιέργεια (IMTA): Η συγκαλλιέργεια ψαριών, οστρακοειδών και φυκών δημιουργεί ένα κλειστό οικοσύστημα όπου τα απόβλητα ενός είδους λειτουργούν ως θρεπτικό στοιχείο για ένα άλλο.
  • Βελτιωμένες Τροφές: Η μείωση του ποσοστού ιχθυαλεύρου στις τροφές μέσω χρήσης φυτικών συστατικών ή εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης (π.χ. έντομα) συμβάλλει στη βιωσιμότητα.
  • Τεχνολογικές Λύσεις: Η εφαρμογή αισθητήρων, ρομποτικής και τεχνολογιών παρακολούθησης βοηθάει στην βελτιστοποίηση της διαδικασίας εκτροφής και στην εξασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.

Συμπεράσματα

Η ιχθυοκαλλιέργεια διανύει μια κρίσιμη καμπή: από τη μία πλευρά, έχει μια μακρά ιστορική παράδοση και αποτελεί βασικό πυλώνα της παγκόσμιας διατροφής, ενώ από την άλλη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική προστασία. Στην Ελλάδα και διεθνώς, τα παραδείγματα δείχνουν ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα – όπως τα σκάνδαλα που αποκάλυψαν κακές πρακτικές και η υπερβολική χρήση χημικών ουσιών. Παρά τα αρνητικά, η ιχθυοκαλλιέργεια παρέχει πολύτιμα τρόφιμα και αποτελεί σημαντικό εξαγωγικό πλεονέκτημα για πολλές χώρες.

Η λύση βρίσκεται σε έναν συνδυασμό αυστηρού ελέγχου και προώθησης βιώσιμων μεθόδων, όπως η μετάβαση σε κλειστά συστήματα, η πολυτροφική υδατοκαλλιέργεια και οι βελτιωμένες τροφές. Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να απαιτούν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, επιλέγοντας ψάρια που φέρουν κατάλληλες πιστοποιήσεις και προέλευση. Με αυτές τις προσεγγίσεις, η ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να συμβάλει στην παροχή φρέσκων και θρεπτικών τροφίμων, σεβόμενη παράλληλα το περιβάλλον και τις θαλάσσιες οικοσυστημικές ισορροπίες

Πηγές:

  • Lifo Newsroom – Αθώος ο ιχθυολόγος που κατήγγειλε τη χρήση φορμαλδεΰδης στις ιχθυοτροφείες (υπόθεση Χρ. Λοβέρδου Στελακάτου).
  • Κατιούσα – Κατήγγειες για χρήση καρκινογόνων ουσιών σε ιχθυοκαλλιέργειες, αθωώθηκε ο Στελακάτος.
  • Argolikeseidhseis.gr – Ντοκιμαντέρ «Toxic Tsunami» και «The Heart of the Island» για τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στην Τασμανία.
  • Ελεύθερος Τύπος – Μείωση του άγριου σολομού στη Νορβηγία λόγω επιπτώσεων των ιχθυοτροφείων.
  • Το Βήμα – Προβλήματα, περιβαλλοντικές ζημιές και λύσεις στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.
  • Euronews (Ελληνικά) και Liberal.gr – Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια ως κορυφαίος εξαγωγός στην ΕΕ.
  • Υδατοκαλλιεργητικές οργανώσεις – Στοιχεία για πιστοποιήσεις όπως ASC και BAP.
  • The impact of anti-sea lice pesticides, azamethiphos and deltamethrin, on European lobster (Homarus gammarus) larvae in the Norwegian marine environmen
Facebook
LinkedIn
Reddit
Email