Η Oυσία που είναι 30 φορές πιο τοξική απο το Αλκοόλ
Αλκοόλ και Ζωή
Στον κόσμο των κοινωνικών συγκεντρώσεων και των εορτασμών, το αλκοόλ συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο. Ένα ποτήρι κρασί στο δείπνο ή μια μπύρα με τους φίλους έχει γίνει κοινή τελετουργία. Ωστόσο, η κατανόηση της επίδρασης του αλκοόλ στον οργανισμό μας είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά όταν πρόκειται για τους κρυμμένους κινδύνους των μεταβολιτών του και την επίδρασή του στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Σε αυτό το αναλυτικό άρθρο, θα αποκαλύψουμε τη διαδικασία του μεταβολισμού του αλκοόλ, θα εκθέσουμε τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκύψουν από την υπερβολική κατανάλωση και θα εμβαθύνουμε στον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ζωτικών θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας.
Η Πορεία του Αλκοόλ στο Σώμα μας
Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, αυτό ξεκινά ένα ταξίδι μέσα στο σώμα μας. Εισέρχεται στην κυκλοφορία μας μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου, φτάνοντας τελικά στο συκώτι, τον κύριο χώρο για τον μεταβολισμό του αλκοόλ. Το συκώτι χρησιμοποιεί δύο κύρια ένζυμα, την αλκοόλικη αφυδρογονάση (ADH) και την αλδεϋδική αφυδρογονάση (ALDH), για να μετατρέψει το αλκοόλ σε λιγότερο επιβλαβείς ουσίες.
Ακεταλδεΰδη : Ο Κρυφός Ένοχος
Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνει τη μετατροπή του αλκοόλ (αιθανόλη) σε ακεταλδεΰδη από την ADH, μια ιδιαίτερα τοξική ουσία και γνωστό καρκινογόνο. Στη συνέχεια, η ALDH μεταβολίζει γρήγορα την ακεταλδεΰδη σε ακετάτη (acetate), μια σχετικά ακίνδυνη ουσία που το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει για ενέργεια.
Ωστόσο, όταν καταναλώνουμε αλκοόλ υπερβολικά, αυτό το αποτελεσματικό σύστημα μπορεί να υπερφορτωθεί. Το αποτέλεσμα είναι μια συσσώρευση ακεταλδεΰδης, η οποία είναι έως και 30 φορές πιο τοξική από το ίδιο το αλκοόλ. Αυτή η τοξική ουσία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο DNA και στις πρωτεΐνες, οδηγώντας σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του ήπατος, των προβλημάτων πέψης και του αυξημένου κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου
Ακεταλδεΰδη: 30 φορές πιο τοξική απο το ίδιο το Αλκοόλ
Χρόνια κατανάλωση
Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αλκοολική νόσος του ήπατος, η οποία προχωρά μέσω τριών σταδίων: λιπώδης ήπαρ, αλκοολική ηπατίτιδα και κίρρωση. Κάθε στάδιο αντιπροσωπεύει πιο σοβαρή ζημιά του ήπατος, με την κίρρωση να είναι πιθανώς θανατηφόρα.
Το αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην θρεπτική μας κατάσταση. Μπορεί να επηρεάσει την πέψη, την απορρόφηση και τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε ελλείψεις σε ουσιώδη θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης ο μεταβολισμός του αλκοόλ οδηγεί σε μεγάλη δημιουργια ανάγωγων NADH. Αυτό οδηγεί σε σοβαρή υπογλυκαμία και ενεργοποίει τη παραγωγή λίπους στο συκώτι.
Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί στην ανάπτυξη υποθρέψιας, εν μέρει λόγω της ανασταλτικής επίδρασης της αιθανόλης στην απορρόφηση ζωτικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της γλυκόζης, των αμινοξέων, των λιπιδίων, του νερού, των βιταμινών και των μετάλλων στο λεπτό έντερο.
Less is More: Tα οφέλη Ελάττωσης ή και της Αποχής απο το Αλκοόλ
Δεδομένων αυτών των πιθανών κινδύνων για την υγεία, είναι σαφές γιατί είναι ευεργετική η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Ακόμη και μικρές μειώσεις μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία σας. Για παράδειγμα, η μείωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνό σας για νόσο του ήπατος, ορισμένους τύπους καρκίνου και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά και να χρησιμοποιεί ουσιώδη θρεπτικά συστατικά, βελτιώνοντας περαιτέρω την υγεία και την ευεξία σας.
Ενώ το αλκοόλ μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης ζωής όταν καταναλώνεται με μέτρο, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τους πιθανούς κινδύνους του. Κατανοώντας πώς τα σώματά μας μεταβολίζουν το αλκοόλ και τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν οι μεταβολίτες του, μπορούμε να λάβουμε πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις συνήθειες μας.
Προσωπική συμβουλή μου είναι η αποχή απο το αλκοόλ ειδικά σε άτομα που μόνο περιστασιακά καταναλώνουν 1 ή 2 ποτήρια. Το αλκοόλ βάζει το σώμα μας σε μια αρκετά έντονη στρεσσογόνα κατάσταση που ίσως σε μια μικρή ηλικία δεν αντιλαμβανόμαστε την επίδραση του. Σε κάποια άτομα αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να μην φανερωθούν ποτέ, όμως σε άτομα με ένα ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό ή σε συνδυασμό με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, δεν είναι απίθανο η υγεία και η ποιότητα της ζωής μας να πάρει μια απότομη στροφή.
Πηγές:
- Lieber, C. S. (1991). Alcohol: its metabolism and interaction with nutrients. Annual Review of Nutrition. Link
- Addolorato, G., Capristo, E., Greco, A. V., Stefanini, G. F., & Gasbarrini, G. (1998). Energy expenditure, substrate oxidation, and body composition in subjects with chronic alcoholism: new findings from metabolic assessment. Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Link
- Bode, C., Bode, J. C. (2003). Effect of alcohol consumption on the gut. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology. Link
- Gao, B., Bataller, R. (2011). Alcoholic liver disease: pathogenesis and new therapeutic targets. Gastroenterology. Link
- Yadav, S., & Jha, R. (2019). Strategies for the treatment of alcoholic liver disease. Journal of Hepatic Medicine. Link