5 τρόπους με τους οποίους το Περιβάλλον επηρεάζει τις Διατροφικές Συνήθειες
Απελευθερώνοντας τη δύναμη των ατομικών συνηθειών για βέλτιστη διατροφή
Οι “Ατομικές συνήθειες” του James Clear έριξαν φως σε μια επαναστατική ιδέα – οι μικροσκοπικές, συνεπείς αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η αρχή, της φιλοσοφίας του Clear, ισχύει και για τις διατροφικές μας συνήθειες.
Ενώ πολλοί από εμάς προσπαθούμε να ενσωματώσουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές στη ζωή μας, το να το κάνουμε με συνέπεια είναι συχνά το εμπόδιο. Σπάνια πρόκειται για έλλειψη γνώσης – τα οφέλη των φρούτων, των λαχανικών, των άπαχων πρωτεϊνών και των δημητριακών ολικής αλέσεως είναι γνωστά. Η ουσία του προβλήματος έγκειται συχνά στην ενσωμάτωση αυτών των υγιεινών επιλογών στην καθημερινή μας ρουτίνα.
Ο ρόλος του περιβάλλοντος στις διατροφικές επιλογές
Το περιβάλλον μας επηρεάζει σημαντικά τις συμπεριφορές μας, και οι διατροφικές συνήθειες δεν αποτελούν εξαίρεση. Μικρές λεπτομέρειες, όπως η διαρρύθμιση της κουζίνας μας, το στήσιμο του σπιτιού μας και οι ρουτίνες μας, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις διατροφικές μας επιλογές.
Ο James Clear αναφέρει: “Δεν ανεβαίνεις στο επίπεδο των στόχων σου, πέφτεις στο επίπεδο των συστημάτων σου” (You do not rise to the level of your goals, you fall to the level of your systems). Αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση της διατροφής μας απαιτεί να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την υγιεινή διατροφή.
You do not rise to the level of your goals, you fall to the level of your systems
James Clear
Αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντός σας για καλύτερη διατροφή
Eφαρμόσιμες στρατηγικές για να αναδιαμορφώσετε το περιβάλλον σας, κάνοντας την υγιεινή διατροφή ευκολότερη επιλογή:
Α) Κρατήστε τα υγιεινά τρόφιμα ορατά και προσβάσιμα: Αποθηκεύστε τα φρούτα, τα λαχανικά και τα υγιεινά σνακ σε διαφανή δοχεία στο ύψος των ματιών σας στο ψυγείο ή στον πάγκο της κουζίνας σας. Η αυξημένη ορατότητα χρησιμεύει ως συνεχής υπενθύμιση για την επιλογή πιο υγιεινών επιλογών.
Β) Ελαχιστοποιήστε την πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα: Αποφύγετε να διατηρείτε ανθυγιεινά σνακ στο σπίτι. Αν δεν είναι εύκολα διαθέσιμα, είναι λιγότερο πιθανό να ενδώσετε σε αυτά.
Γ) Χρησιμοποιήστε μικρότερα σκεύη σερβιρίσματος: Επιλέξτε μικρότερα πιάτα, μπολ και ποτήρια για να ελέγχετε φυσικά το μέγεθος των μερίδων, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση.
Δ) Σχεδιάστε τα γεύματά σας: Η ύπαρξη ενός εβδομαδιαίου προγράμματος γευμάτων βοηθά στην αντίσταση σε παρορμητικές, συχνά ανθυγιεινές, αποφάσεις για το φαγητό. Περιλάβετε μια ποικιλία τροφίμων για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε μια σειρά θρεπτικών συστατικών.Ε) Υγιεινές συνήθειες αγορών: Μείνετε στην περίμετρο του παντοπωλείου όπου συνήθως βρίσκονται τα φρέσκα προϊόντα. Αποφύγετε τους κεντρικούς διαδρόμους που συχνά είναι εφοδιασμένοι με επεξεργασμένα τρόφιμα.
Συνέπεια και υπομονή: Το κλειδί για μια διαρκή αλλαγή
Ενώ η αλλαγή του περιβάλλοντός μας για την προώθηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι ζωτικής σημασίας, η συνεχής ενίσχυση αυτών των συνηθειών είναι εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη. Η πρόοδος μπορεί αρχικά να φαίνεται αργή, αλλά το αθροιστικό αποτέλεσμα αυτών των μικρών αλλαγών μπορεί να έχει απίστευτα μεγάλο αντίκτυπο μακροπρόθεσμα.
The Atomic Approach: Μικρές αλλαγές, μεγάλα αποτελέσματα
Η ατομική προσέγγιση στη διατροφή δίνει έμφαση σε μικρές, διαχειρίσιμες αλλαγές στο περιβάλλον μας που προάγουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Είναι μια βιώσιμη, πρακτική μέθοδος για τη βελτίωση της διατροφής μας και, στη συνέχεια, της υγείας μας.
Οι μικρές και συνεπείς ενέργειες, όταν συνδυάζονται με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να αλλάξουν δραστικά την πορεία της ζωής μας. Είστε έτοιμοι να κάνετε το πρώτο βήμα προς μια καλύτερη διατροφή; Να θυμάστε, η δύναμη βρίσκεται στα χέρια σας.
Αναφορές:
1.Clear, James. “Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones”. Avery, 2018.
2. Rolls, BJ, et al. “The effect of large portionsizes on energy intake is sustained for 11 days.” Obesity, vol. 15, no. 6, 2007, pp. 1535-1543. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17557991/
3. Painter, JE, et al. “The use of theory in health behavior research from 2000 to 2005: a systematic review.” Annals of Behavioral Medicine, vol. 35, no. 3, 2008, pp. 358-362. https://www.cceb.med.upenn.edu/sites/default/files/uploads/chbr/Painteretal.TheoryABM2008.pdf